בית בקיבוץ- שילוב אולטימטיבי בין יופי לנוחות
הבית במקורו מהבתים הטוריים הנפוצים בהרבה מהקיבוצים, כאשר דרישת בעלי הבית הייתה לחבר שתי יחידות מגורים (34 מ”ר כל יחידה) ולהרחיב את הבית כך שיוכל להכיל שש נפשות, תוך שימוש בתקציב נמוך מאוד.
עבורי, האתגר בשיפוץ בית והרחבתו הוא לנסות עד כמה שאפשר להתחבר לקיים, לעשות בו שימוש, לנצל את הקירות הקיימים, את הפתחים הקיימים, את מיקומי נקודות האינסטלציה. לדוגמה בחלל המטבח הישן תכננתי את חדר האמבט לילדים ואת חדר הרחצה הישן הסבתי לחדר הרחצה של יחידת ההורים עם שינוי מיקום כלים סניטריים ומיקום דלת הכניסה. חלק מהחדרים הקיימים נשארו כמו שהם עם שינויים מינוריים. ארון הקיר הישן (באחד החדרים) המובנה לכל אורך הקיר נשאר, עבר צביעה מחדש והוחלפו לו ידיות.
כל אלה ועוד, חסכו לבעלי הבית משמעותית בהוצאות על הריסה, בניה, צנרת אינסטלציה וכד’.
הבית כיום מונה 138 מ”ר וכולל בתוכו 5.5 חדרים כולל הסלון ועל אף זאת קיימת תחושה של מרחב אנושי נעים ותחושה של חמימות ביתית ואינטימיות.
בכניסה לבית תכננתי אזור כניסה חיצוני מקורה שמגן מפני השמש והגשם ומאפשר לדיירים כניסה נעימה ונוחה יותר. כאשר בהמשך מכניסה אותנו מבואת כניסה פנימית שתפקידה לשמש מעבר הדרגתי רך ונעים בין המציאות החיצונית לבין המציאות הביתית והפרטית.
למבואת הכניסה חשיבות רבה בעיני כיוון שהיא למעשה מעין חוליה המקשרת אותנו לשקט שלנו, לפינה שלנו ולמשפחה שלנו, היא זו שנותנת את הרושם הראשוני של פנים הבית בקרב הנכנסים אליו והיא זו שמאפשרת מקום התארגנות בטרם הכניסה לחלל המגורים.
במבואה תכננתי נישה מול דלת הכניסה שבה תעמוד שידה ומעליה מראה עם תאורת אווירה דקורטיבית מה שמאפשר לנכנס להתארגן ולקחת אתנחתא בטרם כניסתו.
את המטבח תכננתי כאזור חצי פתוח תוך שימוש בדלפק כחציצה אוורירית, כשלכוון המטבח הוא משמש לארונות אחסון נוספים ומעליהם משטח הנחה מעץ ובצידו השני הפונה לפינת האוכל הוא קיר נמוך מחופה בשליכט צבעוני המשלב נישות לפרטי נוי שונים.
את הספות הישנות שהיו כל כך נוחות, החלטנו אני ובעלי הבית רק להלבישם בריפוד חדש המעודכן עם עיצוב הבית ועליהן הוספתי נגיעות צבע ע”י כריות המשלימות את המראה.
בבתים בהם מספר החדרים רב יחסית לגודל הבית, הפרוזדור יכול להוות בעיה מכיוון שהוא צריך להכיל את כל הכניסות לחללים השונים (לחדרי השינה, לחדרי הרחצה ולחדר הכביסה במקרה זה). בבואי לתכנן את הפרוזדור, אני שמה דגש על כך שהוא לא יהיה סתם איזור “אפור” סגור וצר אלא שהוא יהיה חלל מעבר נעים שאף יכולה להשתלב בו פינה יפה וגם שימושית. פתרון פונקציונאלי כזה בא לידי ביטוי כאן בתכנון נישה לפינת עבודה העשויה משטח גבס ומעליו מדפי גבס לספרים המנצלים את הגובה שמעל מסך המחשב. פינה כזאת למעשה “פותחת” את הפרוזדור, יוצרת עניין ו”מרככת” אותו.
אחד מהעקרונות שלי בעיצוב בתים הוא הפשטות, במובן של ניקיון עיצובי נטול מניירות ולא משנה איזה סגנון עיצוב ( אם זה כפרי, מודרני, קלאסי, מרוקאי או הייטקי) חשוב תמיד לזכור שהחוכמה היא השילוב של הפריטים השונים יחדיו תוך שמירה על אותו ניקיון עיצובי והרמוניה.
התוצאה: בית שהוא פשוט שילוב אולטימטיבי בין יופי לבין נוחות שימושית והוא ההוכחה לכך שגם בתקציב צנוע כל כך, אפשר להוציא תוצאה מרחיקת לכת שכזו.